Dış cephe boyası daha çok estetik bir görünüm elde etmek için kullanılan iç cephe boyaları kadar önemlidir. Estetik görünüm dışında dış cepheye dayanıklılıkta sağlar. Dış cephe boyası seçiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar uygulama yapılacak olan binanın maruz kaldığı iklim ve hava koşullarıyla cephenin yüzeysel özellikleridir. Örneğin oldukça yağış alan bölgelerdeki binaların dış cephe boyama uygulamasında nem ve suya karşı dayanıklı olan boyalar seçilmelidir. Sıvası düzgün olmayan cephelerde pürüzleri olabildiğince kapatmak adına düz boyalar değil grenli boyalar tercih edilmelidir.
Dış cephe boya uygulamasının ömrünün uzun olması yalnızca seçilen malzemenin kalitesine değil aynı zamanda kaliteli ve özenli işçiliğe de bağlıdır. Yapılacak olan hatalı uygulamalar fayda sağlamayacağı gibi dış cepheye zarar da verebilecektir.
Boyalar dört tane temel maddeden oluşurlar. Bunlar; toz halinde katı tanecikler olan ve boyaya rengini veren pigmentler, boyaya dayanıklılık katan ve pigmentleri bir arada tutan bağlayıcılar, boyaya küf tutmama akışkan olma gibi özellikler katan kimyasal katkılar ve boyayı özelliklerini bozmadan incelten çözücüler.
Dış cephe boya çeşitleri ise şu şekildedir;
Grenli dış cephe boyaları; Dış cephe yüzeyine nefes aldıran, kendi kendini temizleyebilen su bazlı boyalardır.
Akrilik dış cephe boyaları; Örtücülüğü, koruyuculuğu yüksek olan, kolayca sürülebilen, akrilik bazlı estetik boyalardır.
Elastik dış cephe boyaları; Dış cephe yüzeyine nefes aldıran, dış etkenlere ve çatlamalara karşı yüksek dirençli akrilik bazlı boyalardır.
Silikonlu dış cephe boyaları; Dış cephe yüzeyine nefes aldıran, güneş ışınlarının rengi bozmasına karşı dayanıklı, akrilik bazlı boyalardır.
Dış cephe boyama firmaları şunlardır;
Filli Boya, Dyo Boya, Marshall Boya, Casati Boya, Polisan Boya, Düfa Boya, Fawori Boya, İshakol Boya, ÇBS Boya, Jotun Boya, Kale Boya, Meges Relius Boya, Akdeniz Boya, Weber Markem Boya, Çamlıca Boya, Türksan Boya, Halimoğlu Boya, Raykon Boya, Cabella Boya, Senta Boya